Jak informowaliśmy wcześniej Komisja Certyfikacyjna dokonała oceny wniosków nadesłanych na konkurs. Komisja wyłoniła 22 laureatów konkursu. Konkurs organizowany jest przez NSZZ „Solidarność” pod patronatem Prezydenta RP.

NSZZ „Solidarność”

W tym roku odbywa się 9 edycja konkursu. W roku 2016 Prezydent Andrzej Duda, przewodniczący NSZZ „Solidarność” Piotr Duda oraz minister Elżbieta Rafalska wręczyli dwudziestu jeden podmiotom gospodarczym certyfikaty „Pracodawca Przyjazny Pracownikom”.  Wówczas w swym wystąpieniu prezydent wskazał, że silną gospodarkę kraju trzeba budować na dwóch filarach: nowoczesności i szacunku pracowników i pracodawców do siebie nawzajem. Nowoczesność polega na dbałości o pracowników. Przewodniczący Piotr Duda pokreślił, że konkurs jest niezwykły, ponieważ to pracownicy wystawiają oceny swym pracodawcom.  Celem konkursu „Pracodawca Przyjazny Pracownikom” jest promowanie pracodawców, którzy szczególnie dbają o pracownika poprzez stosowanie dobrych praktyk w zakresie zatrudnienia, przestrzeganie kodeksu pracy, bezpieczeństwa i higieny pracy oraz prawa do zrzeszania się w związki zawodowe. Kandydatów zgłaszają podstawowe jednostki organizacyjne „Solidarności”.