kongres

Tydzień po Narodowym Święcie Niepodległości, 18 listopada 2016 r., w Sali BHP w Gdańsku (ul. Popiełuszki 6) odbędzie się wyjątkowe wydarzenie – I Pomorski Kongres Pamięci Narodowej, organizowany przez Oddział Instytutu Pamięci Narodowej w Gdańsku.

Do udziału zaproszeni są przedstawiciele stowarzyszeń i fundacji patriotycznych, wolontariusze, animatorzy i organizatorzy wydarzeń promujących historię Polski i Polaków.

Kongresowi przyświeca hasło Anny Walentynowicz „Musimy się na nowo policzyć!”. Jego celem jest nawiązanie wspólnych kontaktów i ustalenie form współpracy środowisk, którym bliskie jest hasło umiłowania Ojczyzny. Inicjatorem spotkania jest dr Karol Nawrocki, naczelnik Oddziałowego Biura Edukacji Narodowej IPN w Gdańsku. Wezmą w nim udział m.in. prezes Instytutu dr Jarosław Szarek oraz wiceminister kultury i dziedzictwa narodowego Jarosław Sellin. W trakcie spotkania będzie możliwość zakupu książek historycznych i odzieży patriotycznej.

Program spotkania dostępny na www.solidarnosc.gda.pl