24 listopada br. uroczyście przekazano nowy sztandar Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność” PKP Linia Hutnicza Szerokotorowa w Zamościu.
W uroczystościach udział wzięli: prezes PKP LHS z siedzibą w Zamościu Zbigniew Tracichleb, przewodniczący Regionu Środkowo-Wschodniego NSZZ „Solidarność” Marian Król wraz z pocztem sztandarowym, wiceprzewodniczący Regionu Marek Wątorski, przewodniczący Oddziału Zamość NSZZ „Solidarność” Marek Walewander, Krajowy Duszpasterz Kolejarzy ks. kanonik Eugeniusz Zarębiński, wieloletni rektor kościoła pw. św. Katarzyny w Zamościu ks. prałat Zdzisław Ciżmiński, Diecezjalny Duszpasterz Kolejarzy ks. Bogdan Jaworowski, przedstawiciele Katolickiego Stowarzyszenia Kolejarzy w Lublinie i Zamościu, pracownicy i członkowie związków zawodowych działających w spółce PKP LHS oraz sympatycy.

Uroczystości zaczęły się od Mszy św. w kościele pw. św. Katarzyny w Zamościu w przededniu wspomnienia św. Katarzyny Aleksandryjskiej – patronki kolejarzy. Eucharystię sprawowali duszpasterze kolejarzy oraz miejscowi kapłani. Homilię wygłosił ks. Bogdan Jaworowski.

Sztandar kolejarzy nawiązujący do godła państwa polskiego i święta Katarzyna Aleksandryjska patronka klejarzy zobowiązują wszystkich, którzy ten sztandar przyjmują. Przyjmując go, mówicie nam, że chcecie dawać świadectwo wierności i jedności

– mówił duchowny.

Liturgię uświetniła oprawa muzyczna Zespołu Wokalnego Funkcjonariuszy Służby Więziennej Zakładu Karnego w Zamościu.

Po Mszy św. nastąpiło przekazanie sztandaru organizacji NSZZ „S” PKP LHS w Zamościu, którego dokonał przewodniczący Regionu Marian Król. Szef lubelskiej „Solidarności” oraz prezes PKP LHS w Zamościu wbili gwoździe w drzewiec sztandaru upamiętniające darczyńców.

Poświęcenie sztandaru NSZZ PKP LHS nastąpiło 5 listopada br., podczas 34. Ogólnopolskiej Pielgrzymki Kolejarzy na Jasną Górę. Dokonał tego ks. abp Marek Jędraszewski metropolita krakowski. Uroczystości w Zamościu były kontynuacją wydarzenia.