dzieci

Samo 500 zł na dziecko nie wyciągnie Polski z demograficznej zapaści – pisze „Rzeczpospolita”, powołując się na ankietę przeprowadzoną przez portal dla kobiet Mamopracuj.pl.

Portal przepytał 500 matek, o to jak powinien działać rynek pracy, aby kobiety chciały rodzić dzieci. Jak podaje „Rzeczpospolita”, 78% ankietowanych pań stwierdziło, że dla nich najważniejsze jest, by pracodawca rozumiał, że przy małych dzieciach w domu nie można być w pełni dyspozycyjnym. Trzy czwarte chciałoby mieć elastyczne godziny pracy, a co druga – w razie potrzeby móc pracować w domu, np. gdy dziecko zachoruje.

Według kobiet, ważnym ułatwieniem dla matek byłaby praca w niepełnym wymiarze godzin. Takie rozwiązanie stosuje się np. w Holandii.

Dane NBP pokazują, że 7,2 proc. pracowników w Polsce pracuje w niepełnym wymiarze, a tylko 1,1 proc. wybrało tę formę zatrudnienia z uwagi na konieczność łączenia obowiązków zawodowych z rodzinnymi.