W dniu 6 października 2019 r. odbędzie się w parafii św. Józefa w Płocku /cholerka/ odsłonięcie i poświęcenie tablicy upamiętniającej osobę Rotmistrza Witolda Pileckiego.

Brał udział w wojnie polsko – bolszewickiej w 1920 r. podczas, której walczył między innymi w okolicach Płocka. Ochotniczo zgłosił się do obozu koncentracyjnego w Auschwitz aby założyć tam organizację konspiracyjną. Jest autorem słynnego „Raportu z obozu”.     Oficer wojska Polskiego i Armii Krajowej.

Po wojnie aresztowany i zamordowany 25 maja 1948 r. w więzieniu na Rakowieckiej w Warszawie.

Przebieg uroczystości:

17.30 – Prelekcja o Rotmistrzu, którą wygłosił Pan dr. Jacek Pawłowicz – dyrektor Muzeum Żołnierzy Wyklętych i Więźniów Politycznych PRL w Warszawie.

18.00 – Uroczysta Msza św. którą odprawi i wygłosi kazanie ks. Płk. Dr Zbigniew Kępa – dziekan Straży Granicznej w Ordynariacie Polowym Wojska Polskiego.

Po Mszy św. na placu przed kościołem odsłonięcie i poświęcenie tablicy oraz złożenie kwiatów i zapalenie zniczy.

W Uroczystościach weźmie udział córka pana rotmistrza Witolda Pileckiego – Pani Zofia Pilecka-Optułowicz oraz dowódcy i żołnierze 64 Batalionu WOT 6 Mazowieckiej Brygady WOT.

W imieniu organizatorów serdecznie zapraszamy Wszystkich Płocczan chcących oddać hołd wielkiemu Polakowi i patriocie.