Pierwszego dnia uroczystości związanych z obchodami 40. lecia powstania Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność” w Muzeum Mazowieckim w Płocku otworzono wystawę której celem jest opowiedzenie bogatej i złożonej historii płockiej Solidarności, która w 1980 r. rodziła się w największych płockich zakładach: Mazowieckich Zakładach Rafineryjno-Petrochemicznych, Fabryce Maszyn Żniwnych, Płockiej Stoczni Rzecznej i Miejskim Przedsiębiorstwie Komunikacyjnym. – Każde zdjęcie to jakieś wspomnienie – podkreślił Andrzej Burnat, przewodniczący NSZZ „S” Regionu Płockiego. Było zaproszonych wielu znakomitych gości . Uroczyście odznaczono zasłużonych działaczy Solidarności. Moderatorem panelu historycznego był Jacek Pawłowicz, Płocczanin, działacz opozycji demokratycznej w czasach PRL, dyrektor Muzeum Żołnierzy Wyklętych i Więźniów Politycznych PRL w Warszawie. Wystąpili również: Jakub Chmielewski (pierwszy przewodniczący Sejmiku woj. mazowieckiego, działacz związkowy z ówczesnych MZRiP) , Barbara Gierula (publicystka, autorka, polonistka, przewodnicząca „Solidarności” oświatowej w Gostyninie) Jerzy Tokarczyk (były szef Regionu Płockiego NSZZ „S” związany z MZRiP, obecny PKN Orlen S.A), Stefan Boczek (z-ca przewodniczącego ZRP NSZZ „S” oraz szef struktur w CNH byłej FMŻ w Płocku) Uroczystość swoją obecnością uświetnili min. przewodniczący NSZZ „Solidarność” Piotr Duda oraz członkowie Prezydium Komisji Krajowej. Po wręczeniu odznaczeń złożono kwiaty pod pomnik bł. ks. J. Popiełuszki na „Stanisławówce”, gdzie złożono kwiaty. Wydarzenie objęte zostało Narodowym Patronatem Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Andrzeja Dudy. Sponsorem głównym wydarzenia był PKN ORLEN S.A.
Patronami medialnymi obchodów są PetroNews i KRDP.

Kolejnym etapem było posiedzenie Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” oraz briefing prasowy z udziałem Przewodniczącego KK – Piotrem Dudą i Przewodniczącym ZRP – Andrzejem Burnatem.