Region Płocki NSZZ Solidarność zaprasza na obchody rocznicy wydarzeń Czerwca 1976 roku oraz 40-lecia Parafii Św. Józefa w Płocku.

Płock, obok Ursusa i Radomia, to miasto, w którym w czerwcu 1976 r. doszło do strajków i wystąpień robotniczych. Ówczesne władze PRL starały się tuszować i przemilczać płocki protest, z uwagi na planowane tam na wrzesień centralne uroczystości dożynkowe. Rewolta robotnicza z 25 czerwca 1976 roku jest jednym z najważniejszych, a jednocześnie najmniej znanych wydarzeń w powojennej historii Płocka.

W Płocku od rana 25 czerwca 1976 r. do strajku przystąpili robotnicy ówczesnych Mazowieckich Zakładów Rafineryjnych i Petrochemicznych – obecnie PKN Orlen, a także Przedsiębiorstwa Remontowo-Montażowego „Naftoremont”, Przedsiębiorstwa Konstrukcji Stalowych i Urządzeń Przemysłowych „Mostostal” oraz Przedsiębiorstwa Robót Elektrycznych „Elektromontaż”. Impulsem były oficjalne informacje o podwyżkach cen żywności, a także nieoficjalne jeszcze wiadomości, które zaczynały docierać do miasta – o robotniczych protestach w Ursusie i Radomiu.

Po południu sprzed jednej z bram płockiej rafinerii wyruszył marsz pracowników w kierunku centrum miasta. Do manifestujących po drodze dołączali zatrudnieni w innych zakładach i przypadkowi przechodnie. Gdy marsz dotarł przed budynek Komitetu Wojewódzkiego PZPR, jego uczestnicy zaczęli wznosić okrzyki: „Chcemy chleba”.

Manifestujących otoczyły jednostki milicji i ZOMO, wsparte przez ściągnięte na miejsce dodatkowe oddziały z innych miast, w tym z Łodzi. Gmach PZPR obrzucono kamieniami. Wybito w nim szyby. Doszło do starć na ulicach miasta, które trwały kilka godzin, do późnego wieczora. Szacuje się, że uczestniczyło w nich ok. 3-5 tys. osób.

Funkcjonariusze milicji i ZOMO, a także SB, systematycznie wyłapywali protestujących. Byli oni zatrzymywani i bici.
Do zatrzymań dochodziło również później, gdy uczestników manifestacji i starć ulicznych identyfikowano na podstawie zdjęć, jakie Służba Bezpieczeństwa wykonywała podczas przemarszu protestujących ulicami Płocka.

W sumie aresztowano kilkadziesiąt osób. Wobec 33 osób zapadły wyroki: 18 uczestników protestu skazano na 2 do 5 lat więzienia, a pozostałych na kary pozbawienia wolności w zawieszeniu. Wielu spośród protestujących represjonowano poprzez tzw. wilcze bilety – zwalniając dyscyplinarnie z pracy.

NSZZ Solidarność Region Płocki, chcąc upamiętnić te tragiczne wydarzenia, przygotowało obchody 46. rocznicy Czerwca’76, połączone z 40-leciem Parafii Św. Józefa w Płocku.

Program wydarzeń:

• 24 czerwca br. o godz. 14 przy pamiątkowym Kamieniu (Brama nr 2 PKN ORLEN)
  • 26 czerwca o godz. 11.30 – złożenie kwiatów przed pomnikiem bł. ks. Jerzego Popiełuszki i Protestów Robotniczych przy kościele św. Stanisława Kostki w Płocku
  • 26 czerwca o godz. 12.30 – uroczysta msza święta w intencji uczestników wydarzeń Czerwca’76 oraz 40-lecia parafii św. Józefa Rzemieślnika w Płocku (ul. Górna 1, Płock), a następnie odsłonięcie i poświęcenie pamiątkowego kamienia – pomnika.

W programie przewidziano także występ zespołu FRAGUA oraz piknik rodzinny.

Organizatorem wydarzenia jest NSZZ Solidarność Region Płocki, sponsorami strategicznymi PKN ORLEN i PZU, a patronami medialnymi PetroNews i KRDP FM.

By Mariusz