78 lat temu – 3 sierpnia 1946 roku – zbrodniczy Wojskowy Sąd Rejonowy w Gdańsku skazał Danutę Siedzikównę „Inkę” na dwukrotną karę śmierci. Bolesław Bierut nie skorzystał z prawa łaski. Czekając na wykonanie wyroku z więzienia karno-śledczego przy ul. Kurkowej w Gdańsku przekazała krewnym gryps: „ Jest mi smutno, że muszę umierać. Powiedzcie mojej babci, że zachowała się jak trzeba”.

Wyrok na niespełna osiemnastoletniej „Ince” wykonano 29 sierpnia 1946 roku.

Z tej okazji Zarząd Regionu Płockiego NSZZ „Solidarność” wraz z pocztami sztandarowymi Regionu Płockiego oraz Regionalnej Sekcji Emerytów i Rencistów uczestniczył w kościele na „Stanisławówce” w Płocku  o godzinie 12.00 w mszy świętej połączonej z odsłonięciem  i poświęceniem tablicy „Serce dla Inki” upamiętniającej Danutę Siedzikówne, młodą sanitariuszkę II wojny światowej wychowankę salezjańską z Różanegostoku.

Eucharystii przewodniczył ks. Dyrektor i Proboszcz Wiesław Kania, a homilię wygłosił ks. Jarosław Wąsowicz sdb, który przybliżył osobę i heroizm młodej Danusi Po zakończeniu wspólnej modlitwy, odbyło się odsłonięcie i poświęcenie tablicy, oraz złożenie wiązanek, kwiatów, zniczy.

By Mariusz