Od stycznia 2017 r. obowiązuje minimalna stawka godzinowa dla pracujących w ramach umowy zlecenia. Jeśli Twój szef zapłacił Ci mniej niż 13 zł brutto (ok. 9,7 zł netto) poinformuj nas o tym!

NSZZ „Solidarność” wspólnie z Państwową Inspekcją Pracy rozpoczyna wspólną akcję mającą na celu wyegzekwowanie stosowania minimalnej stawki godzinowej. Jeśli wynagrodzenie będzie niższe niż 13 zł (brutto) za godzinę, inspektor pracy nałoży mandat lub skieruje wniosek do sądu. A ten może nałożyć grzywnę do 30 tys. zł.

– Znamy kilka przypadków, gdzie firmy w nowych ogłoszeniach oferują stawki poniżej obowiązującej kwoty 13 zł. Dochodzą do nas również sygnały, że niektóre podmioty idą jeszcze dalej i zamieniają umowy zlecenia na umowy o dzieło, choć gro z tych umów i tak powinno być umowami etatowymi. To pokazuje jak głęboko patologiczny jest to segment rynku pracy – mówi Piotra Duda, przewodniczący KK NSZZ „S”

Komisja Krajowa NSZZ „Solidarność” zapewnia, że Wszystkie informację zawarte w formularzu będą wykorzystywane zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych i wyłącznie na potrzeby akcji „13 zł… i nie kombinuj!”. „Solidarność” informuje również, że będzie administratorem danych osobowych i gwarantuje anonimowość.

Prosimy o umieszczanie informacji wraz z linkami do formularza na Waszych stronach. Przekażemy Wam wszelkie grafiki związane z akcją (zapotrzebowanie wraz ze specyfikacją proszę przesyłać na adres sis@solidarnosc.org.pl)

Marek Lewandowski Rzecznik prasowy Przewodniczącego KK NSZZ „Solidarność” tel. 058 308 44 76 kom. 502 273 453