orszak-trzech-kroli

Orszak Trzech Króli w Płocku przejdzie w tym roku od Kościoła Świętego Krzyża do Kościoła Świętego Wojciecha. Zbiórka uczestników Orszaku o godz. 10.30.

ZAPRASZAMY.

Od 2011 roku, po raz pierwszy od pół wieku przypadające 6 stycznia Święto Trzech Króli jest dniem wolnym od pracy. Od 1960 roku był to normalny dzień pracy, więc pewnie większość ludzi zapomniało, jak należy obchodzić to ważne w Kościele katolickim święto.

Święto Bożego Narodzenia koncentruje się na uniżeniu Syna Bożego podkreślając ziemskie narodziny Słowa Bożego. Epifania (z gr. objawienie) akcentuje Boską wielkość nowo narodzonego, który pragnie swą miłością zbawczą ogarnąć nie tylko naród wybrany, ale wszystkich ludzi (J 3,16-17). Te dwa święta obchodzono 6 stycznia w Kościele razem aż do IV w.

Uroczystość Objawienia Pańskiego zwana jest popularnie Świętem Trzech Króli. Kluczem do zrozumienia tego święta jest jedynie 2 rozdział Ewangelii św. Mateusza, który mówi o Mędrcach przybywających do Betlejem, aby złożyć hołd Jezusowi. Mędrców nazywa się Królami w związku z proroctwami Starego Testamentu (Ps 72,10-11; Iz 60,3.6). Wymienia się ich najczęściej trzech ze względu na trzy dary o których wspomina Ewangelia i których symbolikę wyjaśnił w II w. św. Ireneusz z Lyonu: złoto ofiarowane Jezusowi jako królowi, kadzidło jako Bogu i mirrę jako człowiekowi zapowiadającą Jego śmierć.

Symbole:

C + M + B     Inicjały C+ M + B  odczytuje się jako błogosławieństwo. Jest to skrót od: Christus mansionem benedicat – Niech Chrystus błogosławi dom. Imiona: Kacper, Melchior, Baltazar pojawiły się w tradycji dopiero w X w. Istnieje zwyczaj oznaczania drzwi mieszkań ich pierwszymi literami K + M + B na znak wiary, że mieszkający w nich chrześcijanie na wzór Mędrców przyjęli narodzonego Jezusa jako swojego Boga i Króla. Zwyczaj ten nawiązuje także do Księgi Wyjścia, która mówi, że Izraelici znaczyli drzwi i progi domów krwią baranka, aby Pan nie pozwolił wejść niszczycielowi do wnętrza.

Gwiazda       Chrystus objawiał się na różne sposoby. Prostym pasterzom posłał anioła, Mędrcom ukazał gwiazdę, uczniom uczynił w Kanie cud zmiany wody w wino oraz objawił swoje Bóstwo w czasie Chrztu w Jordanie. W liturgii Uroczystości Objawienia Pańskiego słyszymy: Dzisiaj Chrystus objawił się jako Zbawiciel. Dlatego nie świętujemy jedynie przeszłego faktu. Świętujemy narodzonego ponad 2000 lat temu Chrystusa, który objawił się człowiekowi i nadal mu objawia się każdego dnia wzywając go do wiary.