– Podpisaliśmy w 2019 roku wspólne porozumienie. Niestety to porozumienie do dzisiaj nie zostało zrealizowane, a chodzi przecież o wiarygodność. (…) Apeluje do pana Premiera, wysłałem w tym temacie do niego pismo, aby wreszcie zrealizować porozumienie dotyczące pracowników oświaty i wtedy problemy w oświacie się na pewno skończą – mówił przewodniczący NSZZ „Solidarność”, Piotr Duda.

W niedzielę przy parafii św. Stanisława Kostki w Szczecinie odsłonięto pomnik bł. ks. Jerzego Popiełuszki, kapelana i patrona „Solidarności”. W uroczystości udział wziął przewodniczący NSZZ Solidarność Piotr Duda.

– Chcemy w taki sposób, jak chociażby dzisiaj poprzez ten pomnik upamiętnić, nie tylko bł. ks. Jerzego, ale wszystkich duchownych, którzy oddali zdrowie i życie za wolną Polskę i za „Solidarność”. Musimy o tym pamiętać, że to Kościół Katolicki i wielu księży robiło wszystko, abyśmy żyli w wolnym i demokratycznym kraju.

– mówił w TVP 3 Szczecin przewodniczący NSZZ „Solidarnosć” Piotr Duda.

Szef „S” odniósł się również do nowelizacji ustawy o ograniczeniu handlu w niedziele.

– Rozmawiałem w tej sprawie z panem Prezydentem. Mam nadzieję, że na dniach będzie złożony podpis pod nowelizacją. Z tego miejsca apeluje do przedsiębiorców: nie ścigajcie się na waszą pomysłowość, bo jeżeli jest prawo to trzeba je przestrzegać, a nie omijać.

– zaznaczył przewodniczący „S”.

Piotr Duda był również pytany o projekt ustawy ws. emerytur stażowych i podpisy, które związek złożył w Sejmie w tej sprawie.

– 235 tys. podpisów złożyliśmy w Sejmie, ale już w biurze na ul. Prostej w Warszawie jest około pół miliona (…) Mamy informację z Sejmu, że te pierwsze 100 tys. podpisów zostało już sprawdzone, czyli już jest druga część procedury, a więc będzie pierwsze czytanie w Sejmie. Dla nas to jest takie zamknięcie w klamrę wszystkich tych reform emerytalnych, czyli obniżenia wieku emerytalnego sprzed reformy, dla służb mundurowych emerytury stażowe po 25-latach i to jest też kolejny wybór dla pracownika.

– wskazał szef „Solidarności”. Piotr Duda odniósł się również do protestów w oświacie.

– Podpisaliśmy w 2019 roku wspólne porozumienie. Niestety to porozumienie do dzisiaj nie zostało zrealizowane, a chodzi przecież o wiarygodność. (…) Apeluje do pana Premiera, wysłałem w tym temacie do niego pismo, aby wreszcie zrealizować porozumienie dotyczące pracowników oświaty i wtedy problemy w oświacie się na pewno skończą.

– zaapelował przewodniczący NSZZ „Solidarność”, Piotr Duda.