Nie żyje Andrzej Rozpłochowski. Zmarł w wieku 71 lat. Legendarny związkowiec Solidarności i Człowiek Roku 2020 „Tygodnika Solidarność” Andrzej Rozpłochowski po zakażeniu koronawirusem leżał w stanie ciężkim w szpitalu MSWiA w Katowicach. Był podłączony pod respirator – jego płuca w 80 proc. zostały zniszczone przez COVID-19.

Później pojawiały się informacje o poprawie stanu zdrowia Andrzeja Rozpłochowskiego.

Otrzymałem przed chwilą wiadomość, że stan zdrowia mojego przyjaciela Andrzeja Rozpłochowskiego poprawia się, życzę zdrowia

– pisał w mediach społecznościowych Ryszard Majdzik.

Niezłomny Andrzej Rozpłochowski

W trakcie strajków w 1980 stanął na czele protestu w Hucie Katowice, został przewodniczącym Międzyzakładowego Komitetu Strajkowego, następnie kierował regionalnymi organami powstającej Solidarności. Współtworzył krajowy Komitet Obrony Więzionych za Przekonania. Był delegatem na I Krajowy Zjazd Delegatów w Gdańsku, następnie członkiem Komisji Krajowej NSZZ „S” i przewodniczącym miejskiej komisji koordynacyjnej w Dąbrowie Górniczej. 13 grudnia 1981 został internowany.

Współtworzył podziemną Solidarność, w 1985 wszedł do prezydium Polskiej Partii Niepodległościowej. W 1988 wyemigrował do Stanów Zjednoczonych, gdzie pracował w różnych przedsiębiorstwach i prowadził własną działalność gospodarczą.

Po powrocie do kraju zaangażował się w działalność polityczną.

Był Człowiekiem Roku 2020 „Tygodnika Solidarność”.